اینله و انله (Inlay & Onlay)
چگونگی ساخت اینله و انله
اینله و انله چیست؟
اینله یک قطعه کوچک از ترکیباتی شبیه به جنس دندان است که وسط جای خالی شکستگی دندان را پر میکند، دندان شکسته تمیز و آماده میشود و بعد اینله به سطح آن چسبانده میشود یا روی آن ذوب میشود. دو نوع اینله وجود دارد: اینله مستقیم و اینله غیرمستقیم. در هر دو روش نیازی به برش یا ساییدن دندان نیست و اینله روی دندان شکسته قرار میگیرد. اینله غیر مستقیم زمانی استفاده میشود که آسیب وارده به دندان زیاد باشد و فضای باقی مانده از دندان برای نگهداری اینله مستقیم کافی نباشد. برای اینله غیر مستقیم مواد اضافی در دو طرف قسمت آسیب دیده دندان نصب میشود و اینله بالای آن دو قطعه چسبانده میشود.
اینله مستقیم رایجتر است و به آمادهسازی کمتری برای دندان نیاز دارد و گزینه بهتری برای دندانهای طبیعی هستند چون اینلههای مستقیم سطح مخدوشی دارند که با مینای دندان مطابقت دارد و بعد از چسباندن با چسب دندان، در جای خود ثابت میماند و بیشتر برای دندانهای عقب به کار میروند. این دو نوع ترمیم جایگزین روکش هستند.
چه زمانی از اینله و انله استفاده کنیم؟
1. وقتی پوسیدگی دندان زیاد جدی است که از روکش و مواد نگهدارنده استفاده نتوان کرد.
2. وقتی برای ترمیم پوسیدگی دندان نیاز به چیزی مستحکمتر و با دوامتر از روکش داریم.
3. وقتی که دندان آسیبهایی مانند شکستگی یا ترک خوردگی شده است.
4. برای پرکردن مخصوص قسمت داخلی دندان و شیارهای درونی آن است.
در اینله دندان، قسمتی که بیش از حد پوسیده باشد و دارای حفره عمقی و داخلی باشد با مواد مخصوص ترمیم میشود.
5. برای ترمیم غیر مستقیم دندانهای پر مولر و مولر استفاده میشود.
6. به طور کلی برای ترمیم پوسیدگیهای متوسط و نسبتا شدید استفاده میشود.
7. اگر ساختار دندان سالم باشد اما آنقدر پوسیدگی داشته باشد که نتوان آن را پر کرد و بخواهیم ساختار دندان به طور کامل حفظ کنیم.
8. وقتی پرکردگی دندان قدیمی شده و نیاز به تعویض داشته باشد، از اینله و انله برای ترمیم استفاده میشود.
اینله و انله چه تفاوتی با پر کردن دندان دارند؟
1. در پرکردن معمولی با استفاده از مواد مخصوص مستقیما داخل دندان را پر میکنند. اما اینله و انله ابتدا باید در لابراتوار قالب تهیه سپس در جای خالی دندانها چسبانده میشوند.
2. اینله و انله از مواد محکم ساخته میشوند و بسیار ماندگار هستند.
3. بعد از پرکردن دندان با مواد معمولی، مقاومت دندان به شدت کاهش مییابد اما اگر دندان با آنله و یا اینله ترمیم شود درصد کاهش مقاومت دندان بسیار ناچیز خواهد بود.
4. اینله و انله بسیار محکم بوده و میتوانند در برابر پوسیدگی مقاومت کنند و برای دندان با عمر طولانی استفاده میشوند.
5. ظاهر دندانی که با اینله یا انله ترمیم شده است نسبت به دندانی که با آلیاژهای فلزی پر شده است بهتر است و در دراز مدت تغییر رنگ کمتری میدهند و ظاهر اینله و انله بسیار طبیعی است.
6. به انله روکش تکهای نیز گفته میشود.
7. معمولا برای دندانهای عقب از مواد طلا که با دوامتر هستند استفاده میکند و برای دندانهای جلویی از رزین که هم رنگ دندان است استفاده میکند.
8. در مقایسه با پرکردن با مواد آمالگام در طول عمر و استحکام و میزان پوشش اینله و انله بیشتر از آنها است و مواد استفاده شده در این دو روش آلرژیکی نیستند و به راحتی قابل استفاده هستند.
9. پرکردن دندان یک روش مستقیم است که طی یک جلسه انجام داده میشود و اینله و انله و روشی غیرمستقیم هستند و برای نصب شدن نیاز به بیش از یک جلسه دارند.
10. پرکردگی معمولی با استفاده از موادی مانند کامپوزیت و آمالگام دندانهایی که دچار پوسیدگی جزئی تا متوسط هستند پر میکنند. تا زمانی که بخشهای سالم و باقی مانده دندان پوسیده بتوانند از پرکردگی استفاده کنند اما زمانی که پوسیدگی متوسط و شدیدتر باشد به طوری که بخشهای باقی مانده دندان برای مواد پرکردنی دندان ناکافی باشد سراغ اینله و انله میرویم.
فرق اینله و انله با روکش دندان چیست؟
گاهی اوقات دندان ممکن است به قدری آسیب دیده باشد که نه پرکردگی، نه بیلدآپ و نه اینله و انله قادر به ترمیم نباشند برای حفظ دندان از پوسیدگی بیشتر و ترمیم عملکرد و ظاهر میتوان از روکش دندان کمک گرفت. روکش دندان به فاصله کمی از خط لثه جایگزین بخش از دست رفته دندان میشود و روکشها درمانی به قولی آخرین راه نجات دندان هستند.
مزایا
حفظ دندان: برخلاف روکشهای دندانی که نیاز است تا بخش زیادی از مینا دندان تراشیده شود، برای اینله و انله نیاز کمی به تراشیدن دندان داریم. (باعث ترمیم دوباره و هم ماندگاری بیشتر میشود)
افزایش استحکام و قدرت دندان: برای ساخت آنها از مواد با استحکام بالاتر نسبت به ترمیمهای دیگر استفاده میشود و باعث افزایش طول عمر و ماندگاری اینله و انله در برابر پریدگیها و شکستگیها میشود کمتر دچار تغییر رنگ میشوند.
مواد تشکیل دهنده: مواد تشکیل دهنده آنها نسبت به مواد پرکننده دندان کمتر دچار تغییر رنگ میشوند و با گذشت زمان ظاهر بهتر و طبیعیتری به دندان میدهند. فلزاتی مانند طلا، کامپوزیت، سرامیک از مواد پرسلنی و رزین نیز برای ترمیم دندان با روش اینله و انله استفاده میشود.
معمولا از طلا به دلیل داشتن مقاومت بالا برای دندانهای عقبی و از رزین برای دندانهای جلو استفاده میشود. این روش تا ۷۵% دندان را مقاومتر میکند. در مقایسه با دیگر پرکنندههایی مثل آمالگام و یا کامپوزیت هم خود این مواد عمر طولانی دارند و هم عمر دندانی که از قبل یک بار پوسیده شده است نیز زیادتر میشود.
افزایش بهداشت: اینله و انلهها از مواد سرامیکی و کامپوزیتی به شکل غیر مستقیم درست شدند و در لابراتوار گلیز و پرداخت میشوند. تجمع پلاک میکروبی روی آنها کمتر از مواد ترمیمی مستقیم است.
شدت پوسیدگی بالا: اگر دندان پوسیدگی و یا شکستگی عمیق داشته باشد با مواد پرکنندهای مثل آمالگام و کامپوزیت دندان قابل ترمیم نیست. (این مواد نمیتوانند فشار به دندان را تحمل کنند و برای پوسیدگی عمیق پیشنهاد خوبی نیستند).
معایب
چکاپ دوباره: برای اینله و آنله نیاز است که مدتی بعد از چکاپ اولیه برای اتصال برگشت.
برای افراد ارتودنسیدار پلاکهای دندانی نمیتوانند روی دندانی که با استفاده از اینله یا انله ترمیم شده، قرار بگیرند.
مقایسه اینله و انله در چیست؟
محل قرارگیری: اینله برای سطح مرکزی دندان و لبهها، شیارها و انله نیز برای سطح اطراف دندان کاربرد دارند. نام دیگر انله روکش تکهای نیز است.
انله یک درمان ترمیمی است که برای درمان پوسیدگی دندانهای خلفی کابرد دارد و کاربرد انله بیشتر از اینله است.
با اینله میتوانیم فقط وسط سطوح جونده دندان آسیاب را ترمیم کنیم و با انله میتوانیم دندانهایی که هم وسطشان پوسیده شده و پوسیدگی یک یا بیش از یک لبه دندان را درگیر کرده ترمیم کرد.
(اگر دندان خلفی به صورت جزئی پوسیدگی داشته باشد، بعد از برداشتن پوسیدگی، میتوان با روش معمولی و کامپوزیت یا آمالگام، دندان را پر کرد و اگر پوسیدگی زیاد و مشخص است ترمیم اینله و انله برای ترمیم آن مناسبتر است).
مقالات سایت
اگر همکار و در حال مطالعۀ این برگه هستید پیشنهاد میکنیم با شرکت در دوره آموزش دندانسازی اطلاعات جامع، تخصصی و مفیدتری در این زمینه به دست بیاورید. همچنین با اصطلاحات دندانسازی و کتاب اطلس لغات و اصطلاحات دندانسازی آشنا شده و با استفاده از فیلم آموزش دندانسازی با نحوۀ کار این مجموعه بیشتر آشنا شوید.
برگۀ دانلود رایگان کتاب آموزش دندانسازی نیز یک مکان عالی در اختیار علاقهمندان است تا بتوانند با دانلود و مطالعه این کتب به معلومات خود بیافزایند. فراموش نکنید که آموزش دندانسازی زینب رحیم زاده مسیری فوقالعاده برای مسلط شدن بر تمام نکات دندانسازی است. خاطر نشان میکنیم اشخاصی که قصد مهاجرت به خارج از کشور را دارند میتوانند با امکاناتی که در مجموعه آموزشی لابراتوار های دنت برای آنها در نظر گرفته شده به بهترین شکل ممکن مراحل تبدیل به یک متخصص تراز اول رشتۀ دندانسازی را سپری کنند و به مقصودشان برسند.
زینب رحیم زاده
تکنسین پروتزهای دندانیعاشق آلبالو یخ زده با نمک، کار و خانواده
بیش از 17 ساله در زمینه ساخت پروتزهای دندانی بهویژه ایمپلنت و زیبایی فعالیت میکنم. تلاش میکنیم تا وبسایت های دنت محیط مفید و اثربخشی برای دندانپزشکان و دندانسازان کشورم باشد.
- اگر بهدنبال همکاری با لابراتوار حرفهای هستید، همین الان تماس بگیرید
چقدر این مطلب مفید بود؟
بر روی یک ستاره کلیک کنید تا امتیاز شما مشخص شود!
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 2
اولین نفری باشید که به این مطلب امتیاز میدهید
متاسفیم که این مطلب برای شما مفید نبود!
اجازه دهید این مطلب را بهتر کنیم!
به ما بگویید چگونه میتوانم این مطلب را بهبود بخشم؟