وکس آپ در حقیقت مرحلهای از ساخت روکش دندان محسوب میشود که در این مرحله میبایست الگوی مومی فریم ساخته شود. در مراحل بعدی این الگوی مومی جای خود را به متال میدهد. قبل از اینکه پروسه وکس آپ شروع شود، آمادهسازی دای برای وکس آپ را خواهیم داشت. برای تأمین فضای سیمان و نشست پاسیو روکش روی دندان از لاک فضاساز که اصطلاحاً به آن دای اسپیسر گفته میشود استفاده میشود.
مهارت دندانساز، ضخامت و تعداد لایهها در فضای ایجاد شده مؤثر است. این ضخامت نباید بیش از 40 میکرون باشد.
در صورت امکان بهتر است فینیش لاین روی دای با اجتناب از ایجاد ضخامت بیش از 10 میکرون با استفاده از دای هاردنر پوشیده شود. هدف از این کار، اطمینان از عدم آسیب رساندن به مارجینهای دای حین وکس آپ است. همچنین در صورت امکان، مایع سیلر برای عدم نفوذ موم به تخلخل گچ دای و افزایش تراکم آن استفاده میشود. دو نوع وکس آپ در پروتز ثابت عبارتند از وکس آپ فول کانتور و وکس آپ کات بک شده.
کاربردهای وکس آپ فول کانتور یا همان آناتومیک عبارتند از:
- بازسازی تاج دندان آسیب دیده روی کست تشخیصی جهت تهیه ماتریکس سیلیکونی برای تعیین میزان تراش دندان و نیز ساخت روکش موقت.
- وکس آپ فول کانتور روی دای جهت تهیه روکش فول متال.
- وکس آپ فول کانتور روی دای جهت تهیه ماتریکسی قبل از پروسه کات بک موم در روند ساخت فریم روکش متال سرامیک.
وکس آپ کات بک شده، نهایتاً به فریم فلزی روکش متال سرامیک تبدیل میشود. با توجه به اینکه وکس آپ تشخیصی شامل آناتومی کامل دندان است، تسلط به آناتومی دندانها برای فرمدهی ضروری است. در دوره آموزش پروتز ثابت از ابتد روی آموزش و تمرین آناتومی و مورفولوژی دندان کار میشود.